Parteneriat SNMF - HelpAutism

Help Autism si SNMF sunt parteneri intr-o campanie de informare a medicilor privind depistarea precoce a simptomelor autismului. Campania se deruleaza in cateva etape.

 
 
ETAPA I
 
Medicii sunt informati privind Compania de informare printr-o scrisoare semnata de vicepresedintele SNMF, Dr. Sandra Alexiu si Coordonatorul Grupului de Sanatate Mintala al SNMF, Dr. Ileana Efrim. (descarca aici)

Urmatorul mesaj a fost distribuit medicilor:
 
Stimate Domnule Doctor,
Stimată Doamnă Doctor,
 
Vă informăm că începând cu luna ianuarie, Asociația Help Autism, în parteneriat cu Asociația Autism, Terapie, Sport și Arte Argeș,dă startul 
 
Campaniei de informare adresată medicilor de familie din București, Suceava și Argeș 
privind depistarea precoce a simptomelor autismului
 
 
Inițiativa celor două asociații se adresează medicilor de familie din București, Suceava și Argeș și își propune, prin campanii de informare on-line și întâlniri directe, să crească gradul de conștientizare în rândul acestora cu privire la necesitatea aplicării screeningului pentru autism, la vârstele recomandate. Astfel, până la finalul campaniei, 2000 de medici de familie și pediatri vor fi informați prin intermediul campaniei online, cat și prin vizitele în cabinetele proprii a 750 de medici, de catre voluntarii celor doua Asociatii.  
 
Campania se bucură de susținerea și implicarea partenerului Societatea Națională de Medicina Familiei, care va informa online medicii de familie din cele 3 județe și va facilita vizitele în cabinetele medicale. SNMF prin scriosoarea atasat recomanda medicilor sprijirea acestui demers.   
 
Întâlnirile directe cu cei 750 de medici în cabinetele proprii vor avea loc cu sprijinul a 13 voluntari, studenți ai Facultății de Psihologie și Științele Educației, din cadrul Universității Spiru Haret București.
 
Scopul principal al campaniei este reprezentat de informarea medicilor de familie din cele trei județe, privind importanța și necesitatea aplicării chestionarului de screening la copiii cu vârste mici,  în vederea depistării semnelor autismului sau altor întârzieri în dezvoltare, facilitând astfel diagnosticarea precoce, condiție esențială a recuperării copilului cu TSA.
 
Chestionarul de screening a fost elaborat în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală prin HG Nr. 400 din 13 mai 2014. Normele metodologice publicate de Ministerul Sănătății privind aplicarea Legii autismului nr. 151 din 2010, fac referire la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.
 
Programul Național de Identificare Precoce a Tulburării de Spectru Autist și Tulburări Asociate încurajează părinții, care au copii cu vârsta între 1 și 3 ani, să solicite aplicarea screening-ului în cabinetul medicului de familie, la controalele obligatorii de la 12, 16, 18, 24 și 36 de luni. Chestionarul de screening permite identificarea primelor simptome ale unei tulburări de spectru autist, menite să îndrume părintele către un specialist.
 
Acest formular de screening se aplică gratuit de către medicul de familie, durează între 5 și 10 minute și poate ajuta părintele să-și dea seama foarte devreme dacă copilul poate să dezvolte acest tip de întârziere sau a dezvoltat deja. Dacă se obține un scor peste 10, ce indică semne îngrijorătoare de Tulburare de Spectru Autist, medicul de familie direcționează copilul către medicul psihiatru-pediatru, singurul în măsură să pună diagnosticul. Ulterior etapei diagnosticării, copiii pot găsi sprijin prin includerea în serviciile terapeutice din cadrul Asociației Help Autism.
 
Broșura „Pot fi ca tine! Descoperă-mi lumea!”, elaborată în cadrul campaniei, va fi pusă la dispoziția medicilor de familie și a pacienților în mod gratuit. Aceasta reprezintă un instrument suport atât pentru medici cât și pentru părinți, oferind informații complete privind sfera tulburărilor de spectru autist,  începând de la semne și diagnostic, screening, terapie, recuperare și până la integrare în grădinițe și școli de masă.
 
Rezultatele acestei campanii, înregistrate atât în urma discuției cu medicii în cabinetele proprii precum și după completarea de către aceștia a unui chestionar privind gradul de absorbție a formularului de screening, vor fi sintetizate într-o scrisoare deschisă către Ministerul Sănătății, ce va conține principalele concluzii și recomandări pentru o îmbunătățire continuă a procesului diagnosticării precoce a copiilor cu autism. 
 
Campania se desfășoară în cadrul proiectului „Înființare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă cu un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finanțarea asigurată de solicitant și parteneri este în valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvețiano-Român, va invităm să vizitați http://www.swiss-contribution.ro. Mai multue informatii despre proiect, va rugam sa gasiti in pliantul atasat.
 
Vă mulțumim pentru colaborare și sperăm să vă întâlnim cât mai curând în cabinetul dumneavoastră.
 
Cu cele mai sincere gânduri,
 
Olivia Bîrdici
Responsabil Campanie de informare si constientizare adresata medicilor de familie din Bucuresti, Suceava si Arges
Asistent manager proiect “Infiintare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”
 
 
In cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei de la Bucuresti s-a distribuit participantilor atat chestionarul pentru screening cat si brosura dedicata.
 

ETAPA II
 
Campania de informare privind depistarea precoce a simptomelor autismului,
prin voluntarii Help Autism și ATSA Argeș, a ajuns la medicii de familie și pediatri din București, Suceava și Argeș!
 
Inițiativa noastră s-a bucurat de aprecierea medicilor de familie și a medicilor pediatri din cele 3 județe. Cu această ocazie, mulțumim încă o dată pentru disponibilitatea și deschiderea de care s-a dat dovadă în momentul vizitei. Prin această campanie ne-am propus să creștem gradul de informare în rândul medicilor cu privire la necesitatea și importanța aplicării la copii a chestionarului în autism (screening). Astfel, 2000 de medici de familie și pediatri vor fi informați prin intermediul campaniei online, iar 750 dintre dumnealor vor fi vizitați în cabinetele proprii de către voluntarii celor două Asociații.  
 

În această a II-a etapă a campaniei de informare, vă transmitem Chestionarul în autism și Broșura “Pot fi ca tine! Descoperă-mi lumea!”

ETAPA III

Asociația Help Autism, în parteneriat cu Asociația Autism, Terapie, Sport și Arte Argeș, prin intermediul Campaniei de informare și conștientizare privind depistarea precoce a simptomelor autismului, a ajuns la peste 650 de medici de familie și pediatri din cele 3 județe: București, Suceava și Argeș! Inițiativa noastră s-a bucurat de aprecierea medicilor de familie și a medicilor pediatri, ocazie pentru care ținem să mulțumim pentru disponibilitatea și deschiderea de care s-a dat dovadă în momentul vizitei.

 
Vă invităm să parcurgeți o poveste reală trăită de mămica unui copil cu autism din cadrul Help Autism ... POVESTEA ALINEI DOBRICĂ:
 
“Povestea mea sună cam așa: am născut 2 copii sănătoși la termen (fată și băiat) pe 14 ianuarie 2015. S-au dezvoltat armonios în același ritm, până la un moment dat, când am observat o diferență între ei, aveau 8 luni! Baiețelul nu se uita deloc când îl strigam, nu plângea după mine și mi se părea că este mai absent. Am luat legătura cu medicul pediatru al copiilor și i-am povestit ceea ce am observat!... o doamnă doctor în vârstă, dar un medic deosebit! Reacția dumneai a fost: “te aștept să îți dau un bilet de trimitere la neurologie, căci acestea sunt semne de autism! Bineînțeles că vorbele dânsei m-au bulversat total, eu ca mamă fiind conștientă că ceva nu este în regulă cu băiețelul meu!

Am mers la neurolog, însă răspunsul a fost: copilul este ok, nu are nimic! Nu m-am oprit aici, pentru că diferența de la zi la zi era tot mai mare, la 10 luni m-am dus la neuropsihiatrie cu băiețelul, răspunsul fiind același: copilul nu este stimulat afectiv suficient, dar este ok, nu are nimic! Bineînțeles că nu am crezut asta pentru că știam că îmi iubeam copiii mai mult ca orice pe lume și nu făceam diferențe între ei.

IMPORTANTȚA IMPLICĂRII MEDICULUI DE FAMILIE ÎN SUSȚINEREA PACIENȚILOR: M-am decis că e momentul să merg la medicul meu de familie pentru că nu mă simțeam ok și am început să îi povestesc prin ce trec... întâmplarea a făcut că și dumneai trecea cu fetița prin același lucru, și m-a ajutat enorm! M-a îndrumat unde să merg cu copilul, la alt doctor... astfel, la 1 an și 2 luni mi-a diagnosticat băiețelul cu tulburări din spectru autist.
Am acceptat diagnosticul imediat pentru că bănuiam asta și am început de îndată terapia. Atât medicul meu de familie cât și cel al copiilor m-au ajutat extrem de mult în diagnosticarea băiețelului meu! 

Îndemn toți părinții să meargă la medic când observă că ceva nu este în regula cu unul dintre copiii lor! Dacă este diagnosticat la timp, copilul are șanse la o viață normală, nu pierdeți timp. În lupta cu autismul timpul este prețios! Medicul de familie trebuie văzut ca un „membru al familiei” și trebuie ținută legătura cu acesta în permanență. Rolul dumnealui este foarte important pentru menținerea sănătății membrilor familiei”.
 
Prin intermediul campaniei ne-am propus să creștem gradul de informare și conștientizare în rândul medicilor cu privire la necesitatea și importanța aplicării la copiii cu vârste mici a chestionarului în autism (screening-ul în autism). Astfel, 2000 de medici de familie și pediatri au fost informați prin intermediul campaniei online, iar 750 dintre dumnealor vizitați în cabinetele proprii de către voluntarii celor două Asociații.
Până la acest moment au fost vizitate peste 650 de cabinete medicale, din cele 3 județe în care s-a implementat campania. În cadrul acestor vizite, voluntarii au împărtășit medicilor informații despre problematica autismului, despre importanța aplicării formularului de screening și au înmânat Broșura “Pot fi ca tine! Descoperă-mi lumea!”.
 
În această a III-a etapă a campaniei de informare, ne dorim să accentuăm importanța Chestionarului în autism (Screening). Acesta a fost elaborat în cadrul Programului Național de Sănătate Mintală prin HG Nr. 400 din 13 mai 2014. Normele metodologice publicate de Ministerul Sănătății privind aplicarea Legii autismului nr. 151 din 2010 fac referire la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate. Chestionarul în autism se aplică conform Normelor Metodologice, copiilor - http://autismconnect.ro/norme-metodologice-din-25-august-2016-de-aplicare-a-legii-nr-1512010-privind-serviciile-specializate-integrate-de-sanatate-educatie-si-sociale-adresate-persoanelor-cu-tulburari-din-spectrul-autist/, cap. II, art. 3, cu vârsta între 1 și 3 ani, la controalele obligatorii de la 12, 16, 18, 24 și 36 de luni.
 
Chestionarul permite identificarea primelor simptome ale unei tulburări de spectru autist, menite să îndrume părintele către un specialist. Această evaluare se decontează prin Casa de Asigurări de Sănătate, se aplicată de către medicul de familie și durează între 5 și 10 minute. Dacă se obține un scor peste 10, ce indică semne îngrijorătoare de Tulburare de Spectru Autist, medicul de familie direcționează copilul către medicul psihiatru-pediatru, singurul în măsură să pună diagnosticul. Ulterior etapei diagnosticării, copiii pot găsi sprijin prin includerea în serviciile terapeutice.

Asociația Help Autism are dezvoltate servicii de îndrumare a familiei și oferire suport, evaluare gratuită a copiluluihttps://www.helpautism.ro/screening-program-national-de-identificare-precoce-a-tulburarii-de-spectru-autist-si-tulburari-asociate, introducere în programe gratuite de intervenție terapeutică personalizată https://www.helpautism.ro/tipuri-de-terapie cât și formări menite să vină în sprijinul cadrelor didactice din învățământul de masă.
 
Broșura „Pot fi ca tine! Descoperă-mi lumea!”, elaborată în cadrul campaniei, a fost pusă la dispoziția medicilor de familie și a pacienților în mod gratuit. Aceasta reprezintă un instrument suport atât pentru medici cât și pentru părinți, oferind informații complete privind sfera tulburărilor de spectru autist,  începând de la semne și diagnostic, screening, terapie, recuperare și până la integrare în grădinițe și școli de masă.
 
Campania s-a bucurat și de susținerea și implicarea partenerului Societatea Națională de Medicina Familiei, care a informat online medicii de familie înscrisi în cadrul Societății și care a elaborat o scrisoare de recomandare adresată medicilor de familie din cele 3 județe.
 
Rezultatele acestei campanii, înregistrate atât în urma discuției cu medicii în cabinetele proprii precum și după completarea de către aceștia a unui chestionar privind gradul de absorbție a formularului de screening, vor fi sintetizate într-o scrisoare deschisă către Ministerul Sănătății, ce va conține principalele concluzii și recomandări pentru o îmbunătățire continuă a procesului diagnosticării precoce a copiilor cu autism.
 
Campania s-a desfășurat în cadrul proiectului „Înființare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă cu un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finanțarea asigurată de solicitant și parteneri este în valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elvețiano-Român, va invităm să vizitați http://www.swiss-contribution.ro.
 
Vă mulțumim foarte mult încă o dată, pentru deschidere și vă invităm să faceți parte din povestea Help Autism www.helpautism.ro prin urmărirea activităților noastre cu copiii cu autism, cât și prin implicare și suport permanent acordat familiilor care au copii cu această afecțiune.
Click pentru detalii și oferta completă